MTS has all free content, all the time. Find out how YOU can help to keep it running. Tell me how...

IslaParadiso.world with Fixes applied [update 2013.11.29]

by ellacharmed Posted 6th Nov 2013 at 6:57 PM - Updated 3rd Jan 2014 at 11:44 AM by ellacharmed : fixes as reported by Trickai
274 Comments / replies (Who?) - 15 Feedback Posts, 10 Thanks Posts
If you're not already aware, broken spots in the routing is what causes Freezes and Lags in your game, as explained in Game Help:Intermittent Freezeswiki FAQ. To permanently solve this, the routing need to be repainted over in Create-A-World. This is the result of that exercise. You can find the full guide on how to use this in Game Help:World Routing Lagswiki.

What is this?
So, here is the IslaParadiso.world file with the FIXED Resources imported, for people who don't want to mess with files in S3PE.


What has been done?

Some Before and After images that you can use as Visual Indicators on how to check if the world file is the original or fixed version.
At the Ichtaca Castle: 3 archways to the Front Door


At the Floating Fotress houseboat: bathroom re-arranged.


At Port Pleasant: rocks and plants re-arranged.


For a more comprehensive list of things done, please read this download thread Resources for IslaParadiso.world's various Fixes for ALL of the problems that were addressed; that were reported to me. It might even be worthwhile to take the time to read the Comments of that thread, especially if you encounter issues, just so you can check if it has been discussed and addressed before.

If you encounter more routing issues that have not been addressed in this fix, do please report it on either of the IslaParadiso threads' comments section. Do bear in mind that not all routing or lags can be corrected in a world fixes.


Backup!

Heed that backup instructions in Game Help:World Routing Lagswiki, really! You've been warned!

If you care to continue any legacy games or Saves that you care about in the fixed version, use Twallan's Porter to transfer any Sims or Household you care about from your previous Saves. The World Routing Lag wiki has a FAQ section.


How to install?
  • Download all parts of the world, and rename them to get rid of the "MTS_ellacharmed_<numbers>_" portion. See Game Help:DFDD4 Download the File#Content with Multi-part fileswiki with pretty pictures.
  • Right-click on the file with "part1" in its name and "Extract here", or whatever command your program uses. See Game Help:DFDD5 Extract from Archive#Multi-part fileswiki with pretty pictures.
  • Place the extracted & joined .world file in this path and replace the default version. (You have backup, right?)
    Code:
    \Program Files (x86)\Electronic Arts\The Sims 3 Island Paradise\GameData\Shared\NonPackaged\Worlds
  • Delete caches before starting game if you encounter issues. Especially any files named IslaParadiso in
    Code:
    \Documents\Electronic Arts\The Sims 3\WorldCaches
    Game Help:Sims 3 Delete Cache Fileswiki


How to remove or restore the file before updating?
  • Just in case, but not really necessary, as per past experience with EA's patches.
  • Go to the path above
  • Delete the *.world file. Or if you want to reuse it after patching, rename it with a ".fixed" extension, so the filename becomes "IslaParadiso.world.fixed"
  • Rename the "*.orig" copy by removing the .orig extension (or from whatever you have renamed it to).
  • Delete caches before starting game. Game Help:Sims 3 Delete Cache Fileswiki



Notes & Changelog:

As and when I get reports of any issues, or new spots, or patch changes (if any).
  • Nov 29, 2013 update: More updates, with reports from MeestorMark’s post from carl-sims’ forum (link in MTS IP fixed world thread), supplemented by reports from Trickai from post#28 onwards.
    • 6_Alto_8f3005284fc98b0 : Luxury Villa, 1 Alto Road
      • Alto Household. Toilet on 2nd floor with the zebra double doors had the 2 walls torn down and door replaced.
    • 14_Dregg_3a7a005540d45f00 : Atlantis, docked at Picteresque Port
      • Dregg Household. Front door set.
    • 19_Rodel_8f3005343eb3ef0 : Casa del Sol, 17 Paradise Road
      • Rodel Household. Front door set. Front of Lot set. Teeny bit of tearing on edge with main road. Lot nudged a teeny tiny bit in CAW, Conformed Edges and so now terrain and Road has to be included in fixes file.
    • 63_SpaBistro_8f3005353628570 : Spa/Bistro Rabbithole, 10 Sunshine Street
      • Rabbithole. Also teeny tiny bit of Lot tearing on the side connected to road. Was originally nudged in the first version of fixes, but now each time I use EIG and export the edited Lots, the terrains that have been nudged appear to have bigger gaps in the tear. Gaps also started appearing in the adjacent sides.
    • 100_ResortModern_8f30052dc063ab0 : Sparkling Sands, 45 Paradise Road
      • Community Lot – Resort. One of the spiral staircases doesn’t appear to work, has been rotated. The other one appears OK.
    • 101_ResortSpanish_8f30051ae996000 : La Costa Verde, 75 Fiesta Circle
      • Community Lot – Resort. Fences surrounding the trees on the 2 islands removed.
  • Nov 21, 2013 update:
    • Issue with Medina lot's pool as reported by @bigfeef in post#4
  • Made while on Patch 1.57.
  • Would most likely be compatible with any patches in the future as well, as EA has never ever modified a .world file in any of the patches.

Alternate Download: ellacharmed.wordpress.com
No multi-parts. Please feedback any issues on this thread as I log in to MTS more often than on Wordpress.
This is an experiment; if the account gets flagged for high traffic and exceeds the allowed bandwidth, I have to take it down. So please do download from MTS as a first choice.
The bandwidth stats are recycled at the beginning of each calendar month. So, when the bandwidth is exceeded, please download from MTS, or wait until next month.

Disregard the above. Full .world upload is now on Google Drive, no sign in should be required.



FAQs
Q: When I try to download, I get a 403 error.
A: This tells me the wiki to the multi-part files weren't clicked on and read, as at the bottom of the DFDD4 page states:
Quote:
If you get a 403 or 503 error, means that you're downloading too many files at one time and are using up all the download slots. There's a limit of 3 files at a time or 3 chunks per file per downloader to give other members a chance. You'll have to wait for six hours when the server reset its caches for you to be able to download again.
If after sometime, you still cannot download them, try downloading another MTS item - like a mod or a Lot. If the other item can be downloaded and this item still cannot be downloaded one at a time, then please log out from the site, clear caches, relogin and try again. If none of that help then, post with web browser name and version, archive program name and version, the error message, and whether you have logged out and cleared caches

Q: When I try to extract, I get an error.
A: Have you read the DFFD5 wiki? Have the files been renamed? If yes, to both questions, post with the filenames after the rename action and the exact error message, please. And also state what archiver program you use?

Q: Why don't you upload it as a single file, and avoid all that hassle?
A: There's a file size limitation onsite. If none of the above answers help, the file is also available on my blog @ellacharmed.wordpress.com. Please feedback any issues on this thread as I log in to MTS more often than on Wordpress.

Q: My game crashed when I load my Isla Paradiso Save game.
A: Well, you need to start a new Isla Paradiso game. If it still crash on a new game with the caches and worldcaches deleted, please post in comments with the information asked for below.



Feedback

As always, feedback is welcomed.
If you want to report an issue, please don't forget to state
  1. your gameversion Game Help:TS3_Patching Find Gameversionwiki,
  2. what browser and version, and archive program you are using,
  3. if you use a download manager, and
  4. if you're getting an error when downloading and it is not the 403/503 error explain above, state the exact error message, and how many times you have tried downloading; and if you haven't given it some time to try again later?


Additional Credits:
Inge & Peter Jones; the tool makers of s3pe, s3su, package compare
Babele44 and the gang who posted on the Unroutable sims thread, bigfeef, MeestorMark’s, Trickai all who provided very detailed reports.

You must have the expansion or stuff packs listed below installed to use this custom content. Please see the post text for any exceptions.

Sims 3 Island Paradise
Key: - File was updated after upload was posted
Filename - Tip: You can click the magnifying glass to see the archive contents Size Downloads Date
IslaParadiso.part08.rar

Size: 6.66 MB · Downloads: 55,982 · 6th Nov 2013
6.66 MB 55,982 6th Nov 2013
IslaParadiso.part07.rar

Size: 9.50 MB · Downloads: 59,287 · 6th Nov 2013
9.50 MB 59,287 6th Nov 2013
IslaParadiso.part06.rar

Size: 9.50 MB · Downloads: 58,795 · 6th Nov 2013
9.50 MB 58,795 6th Nov 2013
IslaParadiso.part05.rar

Size: 9.50 MB · Downloads: 55,386 · 6th Nov 2013
9.50 MB 55,386 6th Nov 2013
IslaParadiso.part04.rar

Size: 9.50 MB · Downloads: 54,856 · 6th Nov 2013
9.50 MB 54,856 6th Nov 2013
IslaParadiso.part03.rar

Size: 9.50 MB · Downloads: 55,443 · 6th Nov 2013
9.50 MB 55,443 6th Nov 2013
IslaParadiso.part02.rar

Size: 9.50 MB · Downloads: 57,183 · 6th Nov 2013
9.50 MB 57,183 6th Nov 2013
IslaParadiso.part01.rar | see updates #2 in blog post

Size: 9.50 MB · Downloads: 60,325 · 6th Nov 2013
9.50 MB 60,325 6th Nov 2013
Don't forget to Thank the creator after downloading! Use the Thanks button located above the screenshots above.
Quick Guide:

1. Click the file listed on the Files tab to download the file to your computer.
2. Extract the zip, rar, or 7z file. Now you will have either a .package or a .sims3pack file.

For Package files:

1. Cut and paste the file into your Documents\Electronic Arts\The Sims 3\Mods\Packages folder. If you do not already have this folder, you should read the full guide to Package files first: Sims 3:Installing Package Fileswiki, so you can make sure your game is fully patched and you have the correct Resource.cfg file.
2. Run the game, and find your content where the creator said it would be (build mode, buy mode, Create-a-Sim, etc.).

For Sims3Pack files:

1. Cut and paste it into your Documents\Electronic Arts\The Sims 3\Downloads folder. If you do not have this folder yet, it is recommended that you open the game and then close it again so that this folder will be automatically created. Then you can place the .sims3pack into your Downloads folder.
2. Load the game's Launcher, and click on the Downloads tab. Find the item in the list and tick the box beside it. Then press the Install button below the list.
3. Wait for the installer to load, and it will install the content to the game. You will get a message letting you know when it's done.
4. Run the game, and find your content where the creator said it would be (build mode, buy mode, Create-a-Sim, etc.).


Extracting from RAR, ZIP, or 7z: You will need a special program for this. For Windows, we recommend 7-Zip and for Mac OSX, we recommend Keka. Both are free and safe to use.


Need more help?

If you need more info, see:
 
274 Comments / Replies (Who?) - 164 Feedback Posts, 96 Thanks Posts
Hide Thanks Posts for this thread (Show only feedback)
Page 4 of 11
Test Subject
THANKS POST
#76 Old 13th Jan 2014 at 2:26 AM
Hey ella, I'm interested in taking the base Isla Paradiso and updating it for Nightlife/Showtime/etc. I'd like to start with the fixed version (and in the past, when I've imported EA worlds into CAW, everyone's personality traits are messed up and they end up unemployed, so I'd rather not go through that again); is there any chance you could upload the relevant CAW files to your wordpress account? I think you'd just need to put the appropriate WORLD file and the corresponding folder in the Worlds folder.
Field Researcher
THANKS POST
#77 Old 13th Jan 2014 at 8:29 AM Last edited by Marcy : 13th Jan 2014 at 8:32 AM. Reason: Sorry, was meant to be a feedback post but was posted as thanks
So backed everything up, downloaded all parts, renamed them to get rid of the numbers and MTS_Ella Charmed bit, extracted part 1 with 7zip and replaced my isla paradiso.world file with the extracted file. I deleted ALL caches, and started the game (I have no previous saves in Isla Paradiso). I loaded a new save with isla paradiso, and noticed there was no picture for the world and the world description was in complete gibberish. Then the bar loaded to 100% in 2 seconds flat and I got an error message saying "a serious error occurred when loading Isla Paradiso. It is recommended that you restart the application." I played the un-fixed Isla Paradiso, which loads fine (but is laggy and takes forever to load, which is why I downloaded this).

I tried re-downloading everything again, but same results. I have windows 7, nvidia GEFORCE graphics card [yeah, I know it's not made for gaming, so this could be the problem] and a 1.60 Ghz processor.

EDIT: Sorry, I meant to post this as feedback and not thanks!
In the Arena
retired moderator
Original Poster
#78 Old 13th Jan 2014 at 2:34 PM
@StPatrick,
Folks would really want that? O_o
Done - http://ellacharmed.wordpress.com/20.../isla-paradiso/

@Marcy,
forcing the game to re-render stuff would normally have that kind of unwanted side-effects on underspec'd machines.
Can you name the caches and their locations? Did you include the WorldCaches folder?

If you have s3pe, you can test if the joined and extracted .world file still maintains its file integrity, by opening the IslaParadiso.world file in s3pe.
You might also want to try the full .world file from my blog, in case the extraction and joining process went kablooey. Unless you want to try redownloading and reextracting all files again...
Field Researcher
#79 Old 13th Jan 2014 at 3:34 PM
I deleted the missingdeps.idx file (this causes my launcher problems), all worldcaches (none were listed for isla paradiso, but I deleted them to be safe) and all the caches under documents/electronic arts/sims 3. I think I'll just download the one from your blog- but thank you so much! (I know most of my lag is probably caused by my under-specs laptop, but I have overwatch and it resets all the families in the lag-causing houses you've fixed like every 5 minutes, and I'm sick of it.)
In the Arena
retired moderator
Original Poster
#80 Old 13th Jan 2014 at 3:52 PM
If you don't have Saves or other CC, it might just be best to start over with a clean user folder. Playing Sims on a laptop with a 1.6GHz GPU is not recommended, though. Unless, you can afford to have it replaced after a few months. Which is not so heartbreaking if you have the budget to spare, compared to the loss of data, if the HDD is also "fried" from the overheating.
Field Researcher
#81 Old 13th Jan 2014 at 5:09 PM
Yeah, I've been planning to move my sims stuff to my desktop, but at the moment my desktop can't handle sims 3 either (2 GB of RAM and I think it has the equivalent of my laptop's processor and a really crappy graphics card that I've been meaning to replace) so I'm just waiting until I can upgrade it.
Test Subject
THANKS POST
#82 Old 13th Jan 2014 at 9:10 PM
Three cheers for ellacharmed! Hip! Hip! HOORAY! Hip! Hip! HOORAY! Hip! Hip! HOORAY!
Test Subject
#83 Old 14th Jan 2014 at 12:14 AM
Quote:
Originally Posted by ellacharmed
@StPatrick,
Folks would really want that? O_o
Done - http://ellacharmed.wordpress.com/20.../isla-paradiso/


Thanks; admittedly, it's a little more for my sake than anyone else's. I want to make a few tweaks that I do every game (changing the bar into an actual Nightlife bar; adding an actual coffee stand to the cafe; etc.).

Additionally, as you may know, if you have the EPs installed, the game will automatically place the appropriate lots in the world. But given that it always picks stupid-ass places, I've decided to do it myself.

---------------------------------------------------
98% of teenagers do or has tried smoking pot. Put this in your signature if you like donuts.
---------------------------------------------------
Guest
THANKS POST
#84 Old 14th Jan 2014 at 5:25 AM
Testing now cheers for making the effort to fix things that EA them self should do.
Guest
THANKS POST
#85 Old 18th Jan 2014 at 1:39 AM
All you people who take the time and share and create brilliance is an understatement.........
Test Subject
THANKS POST
#86 Old 27th Jan 2014 at 3:32 AM
Thank you so much for the time you've spent fixing all these maps to make them playable for us, I really appreciate it.
Guest
THANKS POST
#87 Old 3rd Feb 2014 at 11:37 AM
Thanks You
Test Subject
#88 Old 4th Feb 2014 at 12:18 PM
I'm using J-Zip and I can't seem to get all the files into the "Worlds" folder without them overwriting each other. I have renamed the files "IslaParadiso.part01" ,"IslaParadiso.part02" etc but when I open them in J-Zip they just appear as "IslaParadiso.world" and they overwrite each other when extracted into the folder. What am I doing wrong?
In the Arena
retired moderator
Original Poster
#89 Old 4th Feb 2014 at 1:12 PM
They are not overwriting each other, they are joined. You should get one "IslaParadiso.world" file with size of 96.2 MB. Did j-zip created that?
Test Subject
#90 Old 6th Feb 2014 at 11:17 PM
Thanks for the attempt. It didn't help my game though. : ( Specifically, I installed the updated world, cleared out the various caches, and verified via checking for the three arches that the correct world is in use, but I still get repeated lag spikes at around 10pm in-game, making the game unplayable. This only occurs in Isla Paradiso.
Test Subject
THANKS POST
#91 Old 6th Feb 2014 at 11:58 PM
So thankful for your world fixes. Without wonderful, generous people like you the Sims would not even be playable. Thank you so much!
Test Subject
#92 Old 7th Feb 2014 at 1:18 PM
i dont understand it.
i downloaded all parts, "isla paradiso part 01 - 08.
JUST extracted part 01.... ok
i put this extracted world file from windows download folder into program files x86 / electronic arts /[...]/worlds
but whats about the other parts? part 02 - 08?
im confused.
where should i put these files?
and if i extract them, it tells me "file is damaged"
i use 7zip.
(sry for my english, im from germany)
i was so happy to see this fixed world download...
i done everything you told, but it still freezed every two minutes.
Test Subject
THANKS POST
#93 Old 14th Feb 2014 at 2:24 PM
thanks!
Field Researcher
#94 Old 14th Feb 2014 at 2:45 PM
Quote:
Originally Posted by NinTenCat
i dont understand it.
i downloaded all parts, "isla paradiso part 01 - 08.
JUST extracted part 01.... ok
i put this extracted world file from windows download folder into program files x86 / electronic arts /[...]/worlds
but whats about the other parts? part 02 - 08?
im confused.
where should i put these files?
and if i extract them, it tells me "file is damaged"
i use 7zip.
(sry for my english, im from germany)
i was so happy to see this fixed world download...
i done everything you told, but it still freezed every two minutes.


Did you remove everything in the file name before "IslaParadiso" before extracting?

I use 7zip also and if you right click on the first file and select "extract here" it will automatically process and concatenate (stick back together) all 8 files. You don't need to worry about the other files after the first one, 7zip handles it all. Just ignore the other files, I keep it all as an archive in case I have to reinstall but other than that - the only thing you care about is the .world file at the end.

My resulting .world file is 98,545 Kb although I notice that in an earlier posting EllaCharmed says the expected file size is 96.2 Mb - so hopefully that is not a problem. Hopefully she is just being rigorous and using the actual 1024 bytes = 1 KB instead of the shorthand that leads most people to just write 98,545 KB as 98.5 MB (it isn't really, it's actually about 96.235 Mb, so probably that's the answer).

Anyway, I did end up with a concatenated .world file and will go and run it here shortly to see if things improve for me.

I have never seen so much route failure in my life, this has got to be the worst world ever. I especially like it when they route fail in the water, and in nearly empty rooms...

If I don't answer a direct question on the technical forums, I didn't see it. Feel free to PM me.
Test Subject
#95 Old 15th Feb 2014 at 8:34 PM
My file is 98,545 KB as well
Lab Assistant
#96 Old 16th Feb 2014 at 6:33 AM Last edited by Havelock : 16th Feb 2014 at 6:54 AM.
Ellacharmed I found another Problem with IP. The Arias Family enter the home lot at the Point where the red circles are and get stuck there which causes lag. Overwatch counts them not as stuck Sims, so the lag is forever until I reset them manually.
Edit: The Arias Family got moved there its the lot where Rubisel Ichtaca initially lives.

Lab Assistant
#97 Old 16th Feb 2014 at 7:39 PM
Quote:
Originally Posted by Havelock
Ellacharmed I found another Problem with IP. The Arias Family enter the home lot at the Point where the red circles are and get stuck there which causes lag. Overwatch counts them not as stuck Sims, so the lag is forever until I reset them manually.
Edit: The Arias Family got moved there its the lot where Rubisel Ichtaca initially lives.



Delete the Lot, and Move the family to a new one. Thats what I did. Fixed the problem. (and i mean delete the lot altogether, no empty lot. Just normal empty beach with no lot on it)
Test Subject
THANKS POST
#98 Old 19th Feb 2014 at 12:05 AM
Thank you SO MUCH, ella! I'm literally screaming in my chair, I've been waiting for ages to play Isla Paradiso without stupid frickin' routing errors and lag. I still get the occasional lag, but I don't care about that! If anyone's wondering, this is what I did.
-Went to ellacharmed.wordpress.com, clicked Island Paradise and downloaded the .world file from Google Drive.
-Copy the file I downloaded and pasted it into the "Worlds" folder at C:/Program Files x86/Electronic Arts/The Sims 3 Island Paradise/GameData/Shared/NonPackaged/Worlds and replaced the existing "IslaParadiso.world" file with the one I downloaded.
-Cleared my cache.
-Launched up Sims 3.
-Started new town with Isla Paradiso.
-Went to Edit Town and removed all houseboats with families owning them and removed the "Scott" and "Prince" families.
-Created a new sim and bought a cheap house.
-It was basically lag free!
Test Subject
#99 Old 20th Feb 2014 at 1:35 PM
Thanks for this wonderful fix *_* but i have a question. in this world you can buy how many builds ( Real Estate Business)? because after the fix just have 3 i think that before have more like the theater and the police department
In the Arena
retired moderator
Original Poster
#100 Old 21st Feb 2014 at 1:32 PM
OMG! You guys get hung up on the weirdest things! No, I don't convert the file sizes, I didn't need to, I just use Windows Explorer. That is the value that is reported, the MB. And just to put this to bed, the image also shows the file size in KB, as reported by Explorer.

@Havelock,
Thanks for the image.
Yes, that has been reported just recently. And my attempts to correct it has not been successful. See http://www.modthesims.info/showpost...97&postcount=56

@thenw1show,
hope you didn't skip the step of making a backup first.

@grazirox,
I have no idea. How many are there in the Original one?
I don't think any of the fixes messed up anything regarding that functionality. This is a new game, right?
Screenshots
Page 4 of 11