Mod The Sims
Page 4 of 5

Mod The Sims (https://modthesims.info/index.php)
-   Social Groups (https://modthesims.info/forumdisplay.php?f=546)
-   -   Cześć/Hi (https://modthesims.info/showthread.php?t=318881)

Liv 22nd Mar 2011 6:43 PM

What about your parents or family - don't they speak Polish? All the people I know who live in foregin countries can speak it because of their family, however some of them just a little. I agree that writing could be a problem, because Polish is a bit harder than English (ortography ftw!) and not practised (as everything) could be forgotten.
Your nickname sounds familiar and I'm a little shocked, really.

But it's nice to see that so many Poles are here and show it, for example by joning this group

Marz3na 22nd Mar 2011 8:09 PM

Quote: Originally posted by Liv94
What about your parents or family - don't they speak Polish? All the people I know who live in foregin countries can speak it because of their family, however some of them just a little. I agree that writing could be a problem, because Polish is a bit harder than English (ortography ftw!) and not practised (as everything) could be forgotten.
Your nickname sounds familiar and I'm a little shocked, really.

But it's nice to see that so many Poles are here and show it, for example by joning this group

I'm not sure if you are talking to me, but I'll reply anyway since I was the post before this :P

My parents and family in Canada do speak polish around the house, that's why I can speak and understand fluently. Its just when I write, I have to sound out what I'm writing because I'm just not used to writing polish at ALL!! hahaha. Here i'll give you an example:

Czesc. Jak sie masz? Moie imie jest Marzena. A ty? Bardzo fajny jest ten forum.

Anyways it's really bad....but those are easy words haha. And fyi my username is actually my real name, just substituted the E for a 3 because marzena was already taken (weird!).

Liv 26th Mar 2011 8:47 AM

Yeah, I'm talking to you ^^
This sentence IS NOT really bad! I can say it's good! You did some little mistakes, but I thought it would be worst
If we want to say "My name is" it's rather like: "Mam na imię"
And "Bardzo fajne jest to forum" (something about grammar, huh :D)

I'm courious how do Canadians say your name. Aren't these two letters: 'rz' a problem for them? ;]

Marz3na 26th Mar 2011 10:47 AM

Quote: Originally posted by Liv94

I'm courious how do Canadians say your name. Aren't these two letters: 'rz' a problem for them? ;]

You have NO idea!! HAHAHA. Most people just call me "Marz" or usually when they read it they pronounce Mar-zee-nah and it's really annoying. Curse my mother for giving me a stupid polish name. lol. I feel bad for my brother tho, he's Arkadiusz hahah. But everyone just calls him Arek, pronounced "Eric". It's funny.

And I know polish grammar is annoying. I kind of wish my parents made me go to polish school longer, I only went for about 3 years I think. But at least I learnt the basics, and I'm not a complete moron when it comes to spelling ^_^ and it takes me a while usually to read the lengthy birthday cards sent by my relatives in Poland...but at least I can do it! Yay!

So now you know all about me, I want to know more about YOU! Gimmie the dirt :P

Liv 27th Mar 2011 9:23 PM

Quote: Originally posted by Marz3na
Most people just call me "Marz" or usually when they read it they pronounce Mar-zee-nah and it's really annoying

Ooh, I see! :O
It's poor to be a Pole in foregin country if you don't have an 'international' name :O (I'm the lucky one ) If I am a mom one day I'll think about it :D

@up: ej, a ja dostałam kiedyś tutaj upomnienie za pisanie po polsku do jakiegoś rodaka
I też się uczę od pół roku rosyjskiego Trochę mam tego nawał - od razu leci odmiana czasowników, rzeczowników przez przypadki, uczyliśmy się opisywać wygląd nie znając kolorów... No ale w 3 lata trzeba się jakoś zmieścić, niestety.
Aczkolwiek moje dwa ukochane języki to polski i angielski <3 Dlatego trudno mi wytępić zapożyczenia, ale staram się
Swojego czasu jeździłam na konkursy ortograficzne i nieźle mi na nich szło. Zresztą jestem pisarką-amatorką, więc ortografię i interpunkcję muszę mieć w małym paluszku. No i na jednym forum mam rangę "Prof. Miodek", jestem korektorką tamtejszej gazetki i to też do czegoś zobowiązuje Ale dojście do takiego stopnia zaawansowania zajęło mi TROCHĘ czasu
Jeśli chodzi o "formalności", to mam na imię Olivia (Liv to skrót używany przeze mnie w sieci), a "94", jak się pewnie większość domyśla, to mój rocznik.
Ostatnio zaczęłam się jakoś bardziej udzielać na MTS, bo wcześniej nie czułam potrzeby ;]

Liv 29th Mar 2011 9:36 PM

Jasne, wszyscy zapisują mnie automatycznie przez "w". Na ilu to dyplomach byłam kimś innym
Mimo to nie wyobrażam sobie siebie jako Oliwii. Moi rodzice podjęli 17 lat temu najsłuszniejsza decyzję, jaką mogli
O kurczę, to współczuję koleżance Moja jedna kumpela też miała mieć imię zakończone na "e", ale coś w urzędach robili problemy. Ale pocieszające jest, że imię można sobie zmienić
Quote: Originally posted by Wojtek
I tak tylko członkowie naszej grupy mogą tu pisać, o ile się nie mylę.

Jestem global modem na forum o tym samym skrypcie (wersja inna, ale mniejsza o to) i w grupach społecznościowych mogę pisać, mimo iż nie jestem ich członkiem.

Ty masz o tyle dobrze, że jesteś miłośnikiem słowiańszczyzny, więc patrzysz na to trochę innym okiem.
Reszta wszak może uznać, że przecież świat idzie do przodu, język musi ewoluować i trzeba się temu podporządkować. Poza tym, nie zdziwię się gdy pewnego dnia cały świat zacznie mówić po angielsku albo po chińsku - ile to języków na przestrzeni wieków wymarło, a proces ten nieustannie trwa. Mam nadzieję, że Polacy jak najdłużej będą mówić w ojczystym języku, aczkolwiek globalizacja/amerykanizacja postępuje i my, szare człowieczki, nic z tym nie zrobimy.
Aczkolwiek zważając na to, że mam opanowany niemal do perfekcji ten trudny język, trudno się nie czuć dumną z bycia Polką.
Szukając materiałów do pracy z biologii natknęłam się na forum o Polsce, gdzie obcokrajowcy (po angielsku, wiadomo) opisywali swoje wrażenia po pobycie w Polsce. Właściwie zawsze twierdzili zgodnie, że ten kraj ma coś w sobie. Część z nich w osobnym dziale dyskutowała o pisowni polskiej, wymowie, co jednoznacznie świadczy o tym, że chcą mieć z naszym krajem coś wspólnego, że nie przyjechali tu na jedną wycieczkę I to też jest pocieszające ^^
Zresztą także ze względu na historię jest we mnie ta duma, poza tym Polki uważane są za piękne kobiety

O, wiara. Rozumiem, że powrót do chrześcijaństwa?
Jestem katoliczką, bierzmowaną i praktykującą - z własnej, nieprzymuszonej woli.
Wiara mi bardzo w życiu pomaga. Na Pana Boga mogę liczyć i wiem, że nigdy się nie zawiodę. Modlitwa daje mi siłę. Cieszę się, że nią zaczynam i kończę każdy swój dzień.
To bardzo ogólna sytuacja mojego życia religijnego. Nie wiem, czy jestem odpowiednią osobą i czy mogę Ci jakoś pomóc, ale jeśli tak, to zapraszam na priv, bo chyba robi się tu mały offtop ^^

Liv 31st Mar 2011 10:25 AM

Ostatecznie znaczenia znaków można się domyśleć :P
Teraz jest OK.

Olivia jest imieniem włoskim, tylko Polacy go spolszczyli nie wiedzieć po co ;] Nie, wszędzie w dokumentach jestem jako Olivia. Siostra dziewczyny mojego brata też ma tak na imię i też w aktach widnieje jej imię przez "v" (a jest o co najmniej 5 lat starsza ode mnie).
To, czy dzieci będą pokrzywdzone, zależy od ich rodziców Niektórzy chcą się popisać (oprócz Mandaryny i Michała także Madonna, która ma córkę Lourdes ) swoją "kreatywnością". Osobiście nie przepadam za takimi udziwnionymi imionami.
W mojej klasie też jest dziewczyna, która ma niepolskie imię i nazwisko. Pamiętam, że na początku roku wszyscy nauczyciele pytali się jej, czy jest Gabriela czy Gabriele My, uczniowie, nie mamy z tym problemu, bo wołamy na nią "Gabi", "Gabrysia". A pani z geografii tak inaczej czyta jej nazwisko i w końcu nie wiem, jak ono powinno brzmieć ;]
Hah, dzięki za linka. Jak mój net dojdzie do siebie, to na pewno przesłucham, co inni o nas uważają

Liv 1st Apr 2011 8:28 PM

Ale w innych krajach też się obserwuje podobne zjawisko - tzn. przerabiają jakieś obcojęzyczne imiona na "swój" język.
O, np. jak nasi rodacy na emigracji zmieniają niekiedy całe nazwiska, żeby były łatwiejsze w zapisie i wymowie dla tubylców
Jakby nie patrzeć jest to spore ułatwienie. Aczkolwiek jak ktoś chce, to z obcobrzmiącym imieniem/nazwiskiem i tak sobie poradzi

rockwolf 3rd Apr 2011 12:47 PM

Wojtku powiem ci tak Unia Europejska zrobiła to samo co chciał zrobić Hitler, przecież Europa ma swojego prezydenta, są panami Europy, decydują o losach Europy, dla tego Polska jest w stanie jakim jest i coraz więcej ludzi odjeżdża z naszego kraju i ja mam zamiar tak samo zrobić bo w Polsce nie widzę przyszłości, choć bardzo kocham mój kraj i miasto, ale jeżeli coraz więcej ludzi będzie głosować na PO to nie będzie w Polsce nikogo, a i powiem wam tak Donald Tusk urodził się i wychowywał w Niemczech, a te żmije z PO co nazywamy "politykami" biorą ciągle od nas podatników jak najwięcej kasy.

hotroxy777 3rd Apr 2011 3:34 PM

The Political situation in Poland it's really bad and I dont think it will change in next few years. It's really sad that we have to leave our country to have better life ,earn better money.
I had to leave too. Five years ago I emigrated to Great Britain but I miss my Country every single day. It's really hard to live outside my country. Different people , differen culture , different food eveything was so strange for me at the beginning but after five years I could get used to it but it doesn't mean that I dont miss Poland. So many times i been thinking to go back but where and why ? For those who want to leave Poland like I did ... You can have better life (I mean you can earn good money ,have nice and fancy stuff ,and cars) but I'ts really hard mentally to live abroad among different nations ,and in most situations they will give you a feeling that you're outsider and you aren't belong to them. So maybe it's not such a good Idea to leave all the time. maybe someone need to start to fight for better future in Poland. All our hope we still have is in you the next generation.

rockwolf 3rd Apr 2011 7:16 PM

A wiesz czemu USA zalicza się do potęg świata? Bo jak były czy są wojny to ludzie od nich kupują broń. A odnośnie cukru to powiem ci tak Unia Europejska kazała nam się wymienić cukrem z kilkoma państwami w tym z Niemcami, a nasz cukier jest słodszy, bo jak użyjesz Niemiecki to możesz 5 łyżeczek wsypać i nie będzie wystarczająco słodka herbata, a nasz Polski cukier zagranicą jest nieziemsko tani, a w Polsce mega drogi.

rockwolf 4th Apr 2011 8:13 AM

A wierz z kąt wiem o tym cukrze z niemieckich gazet od wujka, pisali że UE zrobiła nas w balona, a my jesteśmy takim państwem że musimy się zgadzać to na co zarzuci nam UE. A do USA nigdy nie miałem zaufania i nie będę, a o inteligencji ludzi którzy tam się uczą nie będę się wypowiadał.

Kathy Selden 7th Jun 2011 5:22 AM

OK, już od jakiegoś czasu jestem w tej grupie, jak członek-duch, zatem - czas, żeby się ujawnić. Wybaczcie, że dopiero teraz...
Mam na imię Ania. O sobie powiem tyle, że tworzę głównie Simów w TS2 (zrobiłam także kilku w TS3) i trochę potrafię zrobić w Warsztacie (prosty rekolor lub reteskture) i SimPE (np. operację plastyczna) - chciałabym jednak nauczyć się czegoś więcej. Będę wdzięczna każdemu, kto mi w tym pomoże. No, to chyba wszystko.

ENG: OK, I'm member of this group for some time, like member-ghost, so - time to reveal. Sorry I'm so late...
My name is Ania. About myself I'll say only that I create Sims in TS2 (made also a few in TS3), and can do little in the Bodyshop (simple recolour, or retexsture) and SimPE (eg. cosmetic surgery) - but I'd like to learn more. I'll be grateful to anyone who can help me with this. Well, I think that's all.

rockwolf 13th Jun 2011 8:35 AM

Polecam milkshape.
I recommend Milkshape

Liv 16th Jun 2011 9:39 PM

Quote: Originally posted by Kathy Selden
Mam na imię Ania.

Czeeeeeeeeeeeść Aniu! =D
Czemu ja wcześniej nie wpadłam na to, żeby się dowiedzieć jak masz na imię? :O

Jeszcze tworzysz na innej płaszczyźnie, nie zapominaj
A może spróbowałabyś wstawiać któreś ze swoich FS tu, na mts?

Btw, szkoda, że nie widać tu już nikogo innego z naszego forum.

ENG:
Hiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii Ania!
Why hadn't I an idea to get to know what's your name? :O

Don't forget that you're creating something different as well
Maybe you'd try to show one of your FotoStories here, on mts?

Btw, it's a pity there's no one else from our forum.

EDIT: Znalazłam Gingersa, a właściwie to on mnie xD
Eng: I found Gingers, or I should have said he found me xD

domino85 29th Jun 2011 4:26 PM

Hej wszystkim! Jestem tu już od jakiegoś czasu, ale się nie udzielam bo mój angielski jest słaby .

Hi everyone! I've been here for a while but I don't write messages because my engish is very weak .

Kathy Selden 29th Jun 2011 5:56 PM

Oj, motyla noga, długo nie odpowiedziałam, bo najpierw nie miałam czasu, a potem MTS było nieczynne... Jeśli chodzi o tworzenie, to trochę bawiłam się w reteksturowanie fryzur (bardzo lubię tekstury od Pooklet), na razie chyba chciałabym się zająć modyfikacją siatek (np. dodawanie lepszych stóp, tzw. Sexyfeet, które też uwielbiam)... A jeśli chodzi o SimPE, to przeprowadziłam parę udanych operacji "geneticizing" czy jak to się nazywa - na oczach A także przypisałam ściągnięte z neta ubrania do innych kategorii. Mam jeden program do obróbki 3D - darmowego Blendera, pobrałam także wtyczki do niego, umożliwiające edytowanie siatek z TS2. To chyba wszystko...

Co do imienia - no cóż, z nicka można by wywnioskować, że mam na imię Kasia, ale po prostu lubię to imię... A całość wzięłam z musicalu "Deszczowa piosenka" (dobry jest, polecam).

ENG: Oh, "the butterfly leg", long time I did not answer, because first I did not have time, then MTS was in "Mainteance mode" ... About creating, the little I played in retesturing hairstyles (I like the textures by Pooklet), for now unless I want to deal with mesh modification (eg adding the sexyfeet which I love too) ... And when it comes to SimPE, I did a couple of successful operations, "geneticizing" or whatever it's called - on the eyes And also I recategorized some downloaded clothes. I have a program for 3D - free Blender, I downloaded the plug-ins to edit the meshes from TS2. I think that's all.

And, my name - well, from my nickname, you can deduce that my name is Kasia, but I just like this name ... And I took whole from the musical movie "Singin' in the rain" (it's good, I recommend it).
(Sorry for translation, I'm little bit lazy :P)

Aha, cześć, domino85!/Hi, domino85!

Liv 30th Jun 2011 5:50 PM

@up: domino85? To nasz Gingers! :D
(nie będzie tajemnic, nienie!)

ENG:
He's Gingers!
(there'll be no mysteries, nono!)

Mermaid027 3rd Jul 2011 7:31 PM

Czesc! Tylko co dolaczylam sie do tej grupy. Zarejestrowalam sie tu juz dawno i tylko dla przysylania sztuczek dla simsuw. Jestem z Litwy, lecz cala moja rodzina gada po Polsku 8D
Przyjemnie widziec niekturych memberuw rozmawiac po Polsku a tymbardziej kiedy caly ten czas myslalas ze sa Amerykaninami =)
I fajnie ze jest taka grupa gdzie mozna rozmawiac miedzy soba jezykiem ojczystym ^_^

EN

Hi! I've just joined this group. I've registred here quite long ago and just for the sake of downloading things for my sims. I'm from Lithuania, but my whole family talks Polish 8D
It's so nice to see some of the members talking Polish especially when you thought that they're American =)
And it's great that there is a group like this where you can talk native language with others ^_^

Mermaid027 5th Jul 2011 4:26 PM

Ja także mam nadzieję że stosunki między Polakami i Litwinami będą lepsze, lecz do tego jeszcze daleko. Można powiedzieć że my nienawidzimy jeden drugiego =(
Np. jeżeli jesteś Polakiem to nie masz żadnych szans że otrzymasz dobrą pracę lub zarobek itp. =(
Dzięki Bogu nie wszyscy są takimi, ale większość. Niektórzy Litwini z nami mają dobry stosunek, a niektórzy myślą że odebraliśmy ich ziemie i żyjemy na ich terytorium =P
Poprostu nie wszyscy ciekawią się historią i większość nie wie że kawałek Litwy kiedyś był Polską. Chociaż Litwini nie są takie już złe =)
A, jako że skończyłam swoją cytatę to muszę powiedzieć, że tak- Polski jest moim językiem ojczystym ^_^

EN

I also have hope that our relationship between Poles and Lithuanians will be better, although it's a long road to this. You can say that we hate each other =(
Ex. If you are Polish then you have no chances that you'll have a good job or payment etc. =(
Thanks God not all Lithuanians are like this, but most of them. Some of them have a good relationship with us, and some of them think that we stole their land and now live here =P
It's just that not everyone is interested in history and most Lithuanians don't know that long ago a piece of Lithuania was in Poland. Although Lithuanians are not so bad at all =)
Oh, now that I've finished my citate then I have to say, that yes- Polish is my native language ^_^

Kathy Selden 11th Jul 2011 4:03 PM

Miło mi Cię poznać Hm, robisz trochę błędów, choć rozumiem, że język polski jest dość trudny, zwłaszcza, jeśli ktoś mieszka poza Polską. Tak czy inaczej, nie obraź się, jeśli będę Cię poprawiać. Przede wszystkim - poza nielicznymi wyjątkami wyrazy kończące się na -ów piszemy przez "Ó" (o z kreska).

ENG: Nice to meet you Well, you're doing some language mistakes, although I understand that the Polish language is quite difficult, especially if you live outside Polish. Anyway, do not be offended if I will improve. First of all - a few exceptions for words ending in -ów we write by "Ó".

Mermaid027 13th Jul 2011 6:20 PM

Ups...pan z Polskiego by mnie zabił jeżeli zobaczył by że robię takie błędy x( Rozumiesz Kathy_Selden, moja klawiatura ma problem z jęyzkiem Polskim (zamiast z pisze y itp.) więc może przebaczysz jeżeli będę pisała po Polsku angielskimi literami? =3

EN

Oops... my Polish teacher would kill me if he saw me writing so many mistakes x( You see Kathy_Selden, my keyboard has problems with Polish language (writes z even tho it must be y etc.) so maybe you'll forgive me if I will write Polish with english letters? =3

Blood Kam 13th Jul 2011 8:11 PM

o Dżizasie, nie wiedziałem że na tym forum jest taki temat D: A tu nagle patrze na tą grupę polską i wyskakuje Cześć/Hi XD Ło rany, Mermaid027, dla mnie i tak jak ktoś z zagranicy mówi tak jak Joanna Krupa to jest wybitnie, a że jak masz takie warunki na klawie to i tak jest cud miód i orzeszki Hmmm... wiecie, tak szczerze mówiąc to myślałem że forum będzie trochę bardziej rozrywane przez użytkowników... jako że przecież MTS to chyba największa taka strona z dodatkami do simsów, a tutaj tak trochu nie do końca... ale co się dziwić, ludzie wchodzą tu aby ściągać dodatki, a nie żeby oglądać filmy i obrazki wykonane przez graczy xD

Oww Jesus, I haven't known that on this forum is that subject D: And there suddenly I look on this Polish Social and pops subject 'Cześć/Hi' XD Woho, Mermaid027, for me people who are from abroad and talk like Joanna Krupa it is outstanding! And when you've got conditions on a keyboard so these are wonder, honey and peaunts Hmmm... you know, honestly it I thought forum will have been used so often... Cause MTS is maybe one of the biggest sites with sims downloads, but here is so... but how can I suprised - people downloads, they aren't watchin' movies and pics made by players so often xD

Mermaid027 14th Jul 2011 3:28 PM

Mam Polską klawiaturę (w danym momencie) ale Ctrl+Shift nie pomaga =(
Mam laptop więc może dlatego tak jest...
Polskie znaki są, ale ich trzeba cały czas szukać trochę dokucza dlatego pisać angielskimi literami jest lżej.

EN

I have Polish keyboard right now but Ctrl+Shift doesn't help me =(
I have laptop so maybe that's the reason...
There are Polish signs but I have to search through the keyboard for them all the time, it pisses me off thats why writing with English letters is easier.

patrysia86 15th Jul 2011 5:29 PM

Uff!

Witam!

Oj jak się ciesze że widzę pisownię polską )

Proszę o pomoc bo nie wiem gdzie się zgłosić(mój angielski kiepski)a mam problem z meshami otóż ściągam samochody fryzury a w grze ich nie ma także pewnie meshy brak tylko skąd je pobrać?Np tego samochodu...http://www.modthesims.info/download.php?t=445984 ?

Z góry baaardzo dziekuje!

Pozdrawiam!

All times are GMT +1. The time now is 8:06 AM.
Page 4 of 5